9 Mart 2015 Pazartesi

Ferah Pehlevi – Azerbaycanlı İmparatoriçe

 Ferah Pehlevi Azerbaycan Türk’ü bir kadındır. O İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin resmi olarak taç giyme merasimi ile İmparatoriçe ilan edilmiş tek hayat arkadaşı olmuştur.
Şah’ın üç hanımı arasında yalnız onun için taç giyme töreni düzenlenmiştir.
Ferah Pehlevi hali hazırda yaşayan ve siyasi faaliyetlerle meşgul olan tanınmış Azerbaycanlı kadınlardan biridir. O, İmparatoriçe ilan edildikten sonra bile boş zamanlarını sanata adamış, çok yüksek tahsilli, etrafına ışık veren, yetenekli bir kadın olmakla beraber Türkçe ve Farsça’ya ilave olarak İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerini de iyi derece bilmektedir.
Ferah Pehlevi 14 Ekim 1938 yılında Tahran’da doğmuştur. Kızlık soyadı Diba olan Ferah Pehlevi, babası subay olan bir asker ailesinde dünyaya gelmiştir. Tahsil hayatında sporla meşgul olmuş, hatta basketbol takım kaptanı seçilmiştir. O hatta Jacqueline Kennedy Onassis ile kıyaslanır, bazıları ise Ferah Jacqueline'den  üstündür der.
Liseyi bitirdikten sonra mimarlık ile meşgul olur. Paris’te bu alan üzerine tahsil alır. 1959 yılında Paris’te İran Büyükelçiliği’nde konukların kabulünde Şah’a Fransa’da tahsil gören öğrencilerden biri olarak takdim edilir. Ama onların tanışıklığının başka bir versiyonu da mevcuttur. Tahran'da iki kez yüzlerce genç hanımın yer aldığı özel spor gösterisi düzenlenmişti. Birinci geçit sırasında Muhammed Şah tercih yapamamış ve geçit yeniden yapılmıştı. Şah Ferah’ı işaret etmişti.
21 yaşındaki öğrenci Ferah ve 40 yaşındaki Muhammed Rıza Pehlevi’nin düğünü 21 Aralık 1959‘da oldu.
1972 yılında Ferah Pehlevi Azerbaycan SSCB’ye davet edilmiş ve çok şaşaalı bir şekilde karşılanmıştır.
1979 yılında İslam Devrimi'nden sonra şah ailesi ve yakınları ile Mısır'da sığınak bulurlar.
Bundan sonra ise Kral II.Hasan'ın davetlisi Fas’a yerleşirler.
Dul kaldıktan sonra Ferah Pehlevi ABD Hükümeti'nin davetlisi olarak Amerika'ya gider ve orada yerleşir.
Ferah Pehlevi’nin 4 çocuğu olur: Rıza Pehlevi, Ferahnaz Pehlevi, Ali Rıza Pehlevi ve Leyla Pehlevi. Küçük kızı Leyla ünlü İtalyan tasarımcı Valentino’nun en iyi modellerinden idi. Onun modelliği anoreksiya ve depresyona yol açmıştı. Leyla ABD ve İngiltere'nin birçok kliniklerinde tedavi görüyordu. 2001 yılında (31 yaşında) aşırı ilaç alımından Londra otellerinin birinde vefat etmişti.
4 Ocak 2011’de Ferah’ın ikinci oğlu Ali Rıza Pehlevi evinde ölü bulunur. Onun ölüm nedeni olarak ablasının intiharından şimdiye kadar kendine gelememesi ve intihar etmesi gösterilir.
2003 yılında Ferah Pehlevi’nin "Benim Şahla Hayatım" adlı anılar kitabı uluslararası en çok satanlar listesine girmiştir.
Şimdi ise Ferah Pehlevi Paris'te ve Washington'da yaşıyor. Amerika’da İran göçmenlerinin bir bölümü onu halen "şah" adlandırır. İran'ın birinci ve tek İmparatoriçesidir.

Alıntıdır: 
AZENS.AZ
Orucova Jale


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder