Burası Kars



Burası bambaşka bir dünyadır. Buram buram tarih, doğa ve macera kokusu geliyor burnuma. Hele o kristal görünümlü karların yaşattığı görsel cümbüşe ne demeli? İki gün yeter mi buraları arşınlamaya? Hiç sanmıyorum ama nihayetinde bir yerlerden başlamak gerek, öyle değil mi? Doğu'daki yaşam bizlere her zaman daha bir gizemli gelmiştir. Hiç görmediğimiz diyarlara duyduğumuz özlem de buradan geliyor zaten. Aşağıda yaşanmayı ve görmeyi bekleyen birbirinden eşsiz yerleri görebilirsiniz.

Kars, Türkiye`nin kuzeydoğu kesiminde yer alan aynı adlı ilin merkez ilçesidir.

Kars ili, Doğu Anadolu Bölgesi`nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. İdari merkezi aynı adlı Kars şehridir. Kars ilinin 7 ilçesi, 10 belediyesi ve 384 köyü vardır. Yüzölçümü 9.442 km²`dir. Nüfusu ise 312.205`tir (2007 yılı adrese dayalı nüfus sayımı).

Ermenistan ülkesine komşu olan merkez ilçeye bağlı, yirmi iki mahalle ve yetmiş köy bulunmaktadır. Rakımı bakımından Türkiye`nin en yüksek il merkezlerinden biri olan Kars, köyleri ile birlikte nüfusu yüz bini aşan şehirlerden birisidir (Şehir merkezi: 76.992, toplam: 110.443). Çeşitli etnisitelerin birlikte yaşadığı il merkezinde kültürel farklılıklardan ve zenginliklerden bahsetmek mümkün olup kozmopolit bir yapı sözkonusudur. Kars, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın 2023 yılı için Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamına alınan 15 il merkezinden birisidir. Bu proje ile hedeflenen, il merkezlerini "Kültür Turizmi Geliştirilecek Marka Kentler" ilan edip gelişmelerini sağlamaktır.

Kars, geçmişte Bagratlı Krallığı`na ve Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti`ne (Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti) başkentlik yapmış bir sınır şehridir. Bu özelliği ile Türkiye`de herhangi bir ülkeye başkentlik yapmış ender şehirlerden birisidir.

Türkiye`nin Orta Asya`ya açılan kapısı konumundaki bu şehir, Kafkas Üniversitesi`nin açılmasıyla hızla gelişmeye başlamış ve zaman içinde bir öğrenci kenti durumuna gelmiştir. Ayrıca şehir merkezine altı kilometre uzaklıktaki havalimanı sayesinde de bölgesinde ulaşım ağının kesiştiği bir noktada yer alır. Bunun dışında kara ve demiryolu ağlarıyla ülkenin diğer yerleşim birimlerine ulaşımda da bir sorun yoktur.

Coğrafya

Kars merkez ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesi`nin, Erzurum - Kars Bölümü`nde yer alır. Kuzeyinde; Susuz, Arpaçay ve Akyaka`yla, doğusunda; Ermenistan`la, güneyinde; Digor ve Kağızman`la, batısında ise Selim ve Erzurum sınırlarıyla çevrilidir. Merkez ilçe yedi ilçe içinde sadece Sarıkamış ile komşu değildir.

Tarih

Kaşgarlı Mahmut eserlerinde Kars kelimesi için; deve veya koyun yününden yapılan elbise ve karsak derisinden güzel kürk yapılan bir hayvan, bozkır tilkisi, olarak söz eder. Bir kaynağa göre Kars adı, M.Ö. 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağlarının kuzeyinden gelen Bulgar Türkleri’nin Velentur Boyunun Karsak Oymağı`ndan gelmektedir. Türkiye`de bundan daha eski Türkçe isim taşıyan bir şehrin daha olmadığı sanılmaktadır.

Bölgenin 9. yüzyılda ki (Yaklaşık M.S.888) adı literatürde Vanand`dır. M.S. 928`den 961 yılına kadar Kars bölgenin başkentliğini yapmıştır ve eldeki bulgular şehrin o zamanki adının Ermenice: "Ghars" veya "Kars" olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda Kars şehrinin adını Gürcüce dilinde kapı kenti anlamına gelen Kariskalaki kelimesinden aldığıda söylenmektedir.

Kars Kalesi

Bazı kaynaklar 12. Yüzyılda Saltuklular tarafından yapıldığını belirtir. Bazı kaynaklarda da yapım tarihi 10. yüzyıla kadar inmektedir. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından onarımı yapılırken, dört köşe mermer kitabe bulunmuş dış surların kapısına koydurulmuştur. Bu kitabeye göre 1152 yılında Sultan Melik İzzetin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kaleyi 1386 yılında da Timur yerle bir etmiş, 1579 yılında tekrar III. Murat’ın emriyle Lala Mustafa Paşa yeniden yaptırmıştır.

Bundan sonra 1616 ve 1636 yıllarında iki kere onarımdan geçmiş, şehir merkezine bazı eserler eklenmiştir. Kaynaklara göre Merkez Kale dışında dış surlar 27.000 metre uzunluğunda olup, 220 burçtan meydana gelmiştir. Dış surlar üzerinde önemli üç kapı bulunmaktadır.
  1. Sukapısı veya Çeribaşı kapısı (batıda)
  2. Kağızman kapısı (Ortakapı)
  3. Behram Kapısı veya Bayrampaşa kapısı

Ulaşım

Havayolu İle Ulaşım: 

Gönül ister ki bu keşfe farklı bir başlangıç yapıp, Doğu Ekspresi macerasına adımızı yazdıralım. Ama maalesef zamanımız kısıtlı. Bu nedenle Cuma akşamı iş çıkışı atlayın bir Kars uçağına. İstanbul'dan 2 saat sürecek yolculuğunuz sonrasında, Kars Havalimanı'nda hizmet veren bir adet araba kiralama firmasından araç kiralayın (Ayrıntılı Bilgi: 0532-5513638 ve 0542-5993647). Kars Havalimanı, Kars Merkez'e 6 km mesafede bulunuyor. Merkeze, belediye otobüsleri ya da taksiyle de ulaşabilirsiniz. Ancak gezi programınıza uygunluğu açısından biz araba kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Ankara'dan da aktarmasız olarak Kars'a uçabilirsiniz. Ankara'dan Kars'a yapacağınız uçak yolculuğu yaklaşık 1 saat 35 dakika sürecek. İzmir'den de Ankara aktarmalı olarak yaklaşık 3 saat 50 dakika ile Kars Havalimanı'na inmiş olacaksınız. 

Karayolu İle Ulaşım: 

Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesine mensup illerinde dağlık alan ve yükseltiler çok fazla olduğundan otobüs taşımacılığı fazla yaygınlaşamamıştır. Özellikle soğuk hava şartlarında yollar maalesef oldukça tehlikeli hale geldikleri için insanlar seyahat etmeleri gerekiyorsa otobüs gibi büyük araçlar yerine hususi araçları ile yolculuğu tercih ederler.

Kars Şehirlerarası Otobüs Terminali uzun yıllardır çevre halkına hizmet vermektedir. Yapılacak olan Yeni Otogar; Havaalanı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün arasında yer alan arsaya konuşlanmış olan, benzerlerine göre küçük bir işletmedir.

Eski terminalden ayrıldıktan sonra kurulumundan itibaren 10 sene süre boyunca yap–işlet–devret modeli ile işletilecek olan otogar yaklaşık 10 adet peron ve 7 gişe ile hizmet verecektir. 

Kars otobüs firmaları arasında yer alan Doğu Kars, Kafkas Kars ve Kars Turgut Reis şirketleri uzun yıllardır halkın hizmetindedir. Ayrıca Kars otogarı otobüs firmaları arasında Kars merkezli olmayan Aksu Çavuşoğlu, Aydoğan Turizm, Can Iğdır Turizm, Göktaş Ardahan, Has Bingöl Turizm, Iğdırlı Turizm, Özlem Ardahan, Serhat Iğdır ve ünlü firmalardan Metro Turizm de yer almaktadır.



  • Doğu Kars Seyahat Yeni Otogar 0 474 223 31 32
  • Kafkas Kars Seyahat Yeni Otogar 0 474 223 19 27
  • Aksu Çavuşoğlu Turizm Eski Otogar 0 474 212 43 83
  • Turgut Reis Seyahat Eski Otogar 0 474 212 37 09
  • Özlem Ardahan Seyahat Susuz 0 474 511 54 68
  • Aydoğanlar Turizm Seyahat Eski Otogar 0 474 212 74 58
  • Serhat Iğdır Turizm Seyahat Yeni Otogar 0 474 212 37 06

Demiryolu İle Ulaşım: 

Türkiye’de en uzun demiryolu yolculuğu 39 saat sürüyor. İzmir Mavi Treni ile başlayan Ankara’dan Doğu Ekspresi ile devam eden yolculukta, 14 ildeki 79 tren istasyonu geçilerek 2 bin 190 kilometre yol kat ediliyor.

Yolculuğun ilk bölümünde Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illeri geçilerek 15 saatin sonunda Ankara Tren Garı’na ulaşılıyor. Başkentten kalkan Doğu Ekspresi ile Kars’a kadar uzanan yolculuğun ikinci bölümünde ise Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum illeri geçilerek Kars’a varılıyor.




Tarihi Doğu Ekspresi’nin yolcuları arasında ise bölge halkı ve doğu illerinde görev yapan memurların yanı sıra sadece Kars’a kadar bu yolculuğu yaşamak ve kenti yeniden görmek amacıyla yola çıkanlar da bulunuyor.












Konaklama



Konaklama için seçeneğiniz bol. Şehrin çeşitli bölgelerinde bulunan Kars otellerinden dilediğiniz birinde konaklama yapabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise Kars Merkez otellerinden birini tercih etmeniz yönünde. Gezi planınız açısından böylesi daha makbul. Tabi öncesinde Kars otel fiyatlarını iyice bir araştırın. Gece otelinize yerleştikten sonra biraz civarı turlayın. Tesis yetkilisinden çevre hakkında birkaç bilgi edinin. Sonra da güzel bir uyku çekin. Ertesi gün yorucu ve sıra dışı bir gün sizi bekliyor olacak. Sabah erkenden kalkın. Otelinizde yöresel ürünlerle donatılmış doyurucu bir kahvaltıyla güne başlayın. Yavaş yavaş Kars keşfinize başlayın. Yalnızca Alpler'de görülen kristal karın sezon boyunca yerden kalkmadığı Sarıkamış Kayak Merkezi'ne ev sahipliği yapan Kars'ta gezip görebileceğiniz pek çok tarihi ve doğal güzellik var.




Kars şehir merkezinde yer alan Kars Müzesi'nde kent ve bölge tarihine ışık tutan buluntular sergileniyor. Kars gezinizin ilk durağı keyifli bir gezinti yapacağınız bu müze olabilir.

Kars’ta bulunan oteller: 

  • Konak Hotel 
  • Hotel Temel 
  • Dolina Sarıkamış Otel 
  • Sarıkamış Kar Otel 
  • Çamkar Otel Sarıkamış 
  • Sarıkamış Toprak Otel 
  • Hotel Kent Ani 
  • Güngören Hotel 
  • Bildik Otel 
  • Kar’s Hotel 
  • Büyük Kale Hotel 
  • Alpina Konakları 
  • Grand Anı Hotel 
  • Sim-Er Hotel Kars 
  • Karabağ Otel 

Baştan başa Kars Gezi Rehberi

1) İlk durağımız etkileyici atmosferiyle Ani Harabeleri. Ermenistan sınırında bulunan Ani Harabeleri, hiç şüphesiz ki keşfinizin en can alıcı noktalarından biri olmaya aday. Burada pek çok kilise, şapel, katedral ve manastır bulunuyor. Zaman bolluğunuza göre her birini gezmeye çalışın deriz. 


2) Ani Harabeleri gezinizden sonra Kars Merkez'e geri dönün. Kars mutfağının yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz bir öğle yemeği yiyin. Öğle yemeği için bizim önerimiz Kars Kaz Evi (Tel: 0474 212 37 13 ) (http://www.karskazevi.com). Malum, Kars'ın kaz eti meşhur olunca bu lezzetin tadına bakmak da kaçınılmaz oluyor. Kars Kaz Evi'nde ayran aşı çorbası, bulgurda kaz ve mantıya benzeyen ama içinde et olmayan Kars'ın yöresel lezzeti hangelden yiyin. Midenizde yer kaldıysa, Kars'ta bulunabilen tek tatlı olan umaç helvasıyla cila yapın. Yemeğinizin yanına acılı turşu söylemeyi de unutmayın. 



3) Karnınızı tıka basa doyurduktan sonra Sarıkamış'a doğru yola koyulun. Yol üzerinde Şehitler Anıtı gözünüze çarpacak. Orayı da bir ziyaret edin. Sarıkamış'ta ilk durak, Katerina Köşkü. Köşkü dışarından fotoğraflayın. Sonrasında dünya üzerinde sadece Alpler'de bulunan kristal görünümlü toz karın yağdığı Sarıkamış Kayak Merkezi'ni görün. Vakit varsa kayak yapın. Yoksa da sarıçam ormanlarında küçük bir gezinti yapın. 






4) Kars'ın doğal ve tarihi güzelliklerini arşınlaya arşınlaya sonunda akşamı etmiş bulunuyoruz. Otelinize geri dönün. Biraz dinlendikten sonra otelinizde güzel bir akşam yemeği yiyin. Gece Kars sokaklarında küçük bir tur attıktan sonra uyku moduna geçebilirsiniz. Göz kapaklarınızdaki ağırlığı biz buradan hissedebiliyoruz. 



5) Sabah erkenden kalkın. Otelinizde lezzetli bir pazar kahvaltısı yapın. Son gününüzü Kars'ın şehir merkezinde yer alan tarihi yapılara ayırın. Uçak biletlerinizi akşam saatlerine aldığınızı umuyoruz. 


6) Kars'a kadar gelmişken Çıldır Gölü'nde küçük bir safari yapmadan dönmek doğru olmaz. Dolayısıyla pazar gününün ilk rotası burası olacak. Çıldır Gölü'nde buzları kırarak yapılan balık avı safarisine katılın. İsterseniz dışarıdan izleyin ve bu sıra dışı aktiviteyi fotoğraflayın, isterseniz siz de alın elinize bir testere, bir olta ve bunun bir parçası olun. Evet, yanlış duymadınız; testere! Buzları nasıl kırmayı düşünüyordunuz ki? 



7) Buzlar üzerinde yaşadığınız maceranın ardından Kars'a gelip de görmeden dönmek olmaz diyebileceğimiz tarihi yapılara bir çıkartma yapın. Kars Müzesi, Kars Kalesi, Havariler Kilisesi, Topçuoğlu Hamamı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve konservatuar, Kars'ta yapılacak bir tarihi gezinin olmazsa olmazları arasında bulunuyorlar. 


8) Tarihi geziniz sırasında muhtemelen müthiş bir açlık hissetmeye başlamış olacaksınız. Bu sefer sizlere Hanımeli Kars Mutfağı'nı öneriyoruz (Tel: 0474-2126131 / www.karshanimeli.com). Emniyet Müdürlüğü binasının hemen karşısında yer alıyor burası. Erişte aşı çorbası ve revan köftesi yemenizi de şiddetle tavsiye ediyoruz. Öğle yemeğinin ardından Kars sokaklarını dolaşın. Bir an kendinizi efendim bir Prag, olmadı bir Paris'te hissedebilirsiniz. Öyle bir dokusu var çünkü buranın. Kaşar peyniri ve bal alışverişi yaparak hafta sonu gezinizi sonlandırabilirsiniz.

Şimdiden söyleyelim, Kars geziniz gerçekten olağanüstü geçecek. İster eşiniz/sevgilinizle yaşayın bu macerayı, ister yakın arkadaş grubunuzla. Tercihiniz arkadaş grubundan yana olacaksa da en fazla 4 kişi olun. Çok kalabalık pek tadı çıkmaz gibi.



Önemli hatırlatmalar; karasal iklim şartları dolayısıyla yanınızda sizi üşütmeyecek ama çok da ağır olmayan giysiler bulundurun. Ayakkabılarınız olabildiğine rahat ve su geçirmeyen cinsten olsun. Son olarak fotoğraf makinenizi ve yedek pillerini yanınıza almayı sakın ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.



Kars Büyük Katedral, şehrin en merak edilen tarihi değerlerinin başında geliyor. Büyük Katedral'in yapımı M.S. 990 yıllarına dayanmakta. 

Büyük Katedral, Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından inşa edilen yapı Katedral Kraliçe Katrenide tarafından M.S. 1000-1010 yılları arasında bitirilmiştir. 

Kars Büyük Katedral'in sağlam mimarisinin tamamında kesme taş kullanıldığı görülmekte. Mimarı, aynı yüzyılda Ayasofya Camii'nin tamiratını yapan Tridat'tır. 1060'lı yıllarda Sultan Alparslan'ın Anı bölgesini fethetmesiyle birlikte katedral camiye çevrilmiştir. Hatta fethin ilk namazı bu katedralde kılınmıştır. Camiye çevrildikten sonra Fethiye Camii adını almıştır.


Kars'ta gezebileceğiniz bir diğer durak da Kars kaleleri. Kars Kalesi, İnkaya Micingirt Kalesi ve Sürgütüs Zivin Kalesi günümüze dek ulaşabilmiş tarihi kaleler arasında. Adını bulunduğu köyden alan İnkaya Micingirt Kalesi, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alır. İnkaya Micingirt Kalesi, şehrin günümüze gelen tarihi yapıları arasındadır. 1232 yılında Saltuklu Sultanı Mansur Ergin tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Kale, sarp bir kayalık üzerinde yapılmıştır ve belli dönemlerde Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Kalenin mimarisi dikdörtgen planlıdır. Fakat günümüze harap bir şekilde gelmiştir. Sadece kalenın sur duvarları görülmektedir. Yine de Kars'ı ziyaret eden turistler tarafından ziyaret edilen bir noktadır İnkaya Micingirt Kalesi.


Tarihi Yapılar: Binlerce yıllık bir tarihi günümüze taşıyan Kars'ta görebileceğiniz pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılar arasında en görülmeye değer olanlar ise Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Kars Büyük Katedral (Fethiye Camii), Tigran Honents Kilisesi, Genç Kızlar Kilisesi, Yusuf Paşa Camii, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Kars Selçuklu Sarayı, Kars Beylerbeyi Sarayı, Mazlumoğlu Hamamı, Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı ve Kars Çayı üzerindeki Taş Köprü.


Doğal Güzellikler: 182 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Kuş Cenneti, alt paleotik dönemden kalma araçların çıkarıldığı ve tunç devrinden kalma duvar resimlerinin bulunduğu Kurbanağa Mağarası, eşsiz güzelliğe sahip olan Kars yaylaları ve platoları Kars'a gidenlerin görebileceği doğa güzellikler arasında bulunuyor.


Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Asboğa Gölü, şehrin doğal güzelliklerinin ilk sıralarında yer alır. Gölün turizme kazandırılması için çevresinde çalışmalar yapılmaya devam etmektedir.


Asboğa Gölü, Sarıkamış ilçe merkezine yaklaşık 11 kilometrelik bir uzaklıkta olup, kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Aynı zamanda doğal su kaynaklarından meydana gelir Asboğa Gölü. Göl, toplam 13.800 metrekarelik bir alandan oluşur. Sarıkamış'ın keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerinin başında gelen Asboğa Gölü'nü Kars gezinize dahil edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder